Skip to main content
Witryna
Internet
ZalogujZarejestruj
Uwagi & Sugestie

Cytologia II

Sprawdzanie testów za pomocą przycisku "ZAKOŃCZ" na końcu testu NIE JEST AKTYWNE dla użytkowników, którzy NIE WYPEŁNILI FORMULARZA. Aby skorzystać z tej funkcjonalności należy wypełnić formularz na stronie biologhelp.com/testy, a następnie się zalogować.

20 questions
  1. Do prawidłowych twierdzeń dotyczących lizosomów należy:

    A) Mogą powstawać z pęcherzyków aparatu Golgiego

    B) W ich błonę wbudowana jest pompa protonowa wypompowująca jony wodoru z wnętrza lizosomów

    C) Biorą udział w trawieniu endocytowanych cząstek oraz własnych organelli komórki

    D) Odpowiedzi A i C są prawdziwe

    E) Wszystkie powyższe odpowiedzi są prawdziwe

  2. Proteasomy niszczą:

    A) Lipidy

    B) Zużyte lub źle uformowane białka

    C) Białka, które zostały oznakowane specjalnym peptydem ubikwityną

    D) Odpowiedzi A i B są prawidłowe

    E) Odpowiedzi B i C są prawidłowe

  3. Do plastydów nie należą:

    A) Etioplasty

    B) Elajoplasty

    C) Proteinoplasty

    D) Amyloplasty

    E) Wszystkie wymienione powyżej struktury są plastydami

  4. Ziarna aleuronowe to:

    A) Skupienia białek w obrębie odwodnionych wakuoli

    B) Ziarna skrobi pełniące funkcje zapasowe

    C) Krople tłuszczu na terenie cytoplazmy

    D) Wtręty barwnikowe w obrębie wodniczek

    E) Żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawidłowa

  5. Pirenoidy występują w obrębie chloroplastów:

    A) Niektórych protistów

    B) Glewików

    C) Paprotników

    D) Odpowiedzi A i B są prawidłowe

    E) Wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe

  6. Cholesterol w błonie komórkowej:

    A) Zwiększa jej płynność

    B) Zmniejsza jej płynność

    C) Nie wpływa na płynność błony

    D) Zwiększa jej przepuszczalność

    E) Odpowiedzi C i D są prawidłowe

  7. Skład aminokwasowy środkowej części białek transbłonowych charakteryzuje się:

    A) Zwiększonym udziałem aminokwasów o charakterze kwasowym

    B) Zwiększonym udziałem aminokwasów siarkowych

    C) Zwiększonym udziałem aminokwasów hydrofobowych

    D) Zwiększonym udziałem aminokwasów hydrofilowych

    E) Zmniejszonym udziałem aminokwasów o łańcuchach alifatycznych

  8. Do składników budujących ścianę komórkową roślin należy:

    A) Celuloza

    B) Hemiceluloza

    C) Lignina

    D) Odpowiedzi A i C są prawidłowe

    E) Wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe

  9. W wiciach eukariontów występują:

    A) Mikrotubule

    B) Mikrofilamenty

    C) Aktyna

    D) Miozyna

    E) Odpowiedzi B, C i D są prawidłowe

  10. Peroksysomy:

    A) Występują tylko w komórkach roślinnych

    B) Biorą udział w usuwaniu nadtlenku wodoru

    C) Należą do mikrociałek

    D) Odpowiedzi B i C są prawidłowe

    E) Wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe

  11. Glioksysomy:

    A) Występują tylko w komórkach roślinnych

    B) Biorą udział w przekształcaniu tłuszczów na cukry proste

    C) Mogą przekształcać się w peroksysomy

    D) Odpowiedzi A i C są prawidłowe

    E) Wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe

  12. Wskaż prawidłowe twierdzenie na temat jąderka:

    A) W jego obrębie znajdują się podjednostki rybosomalne

    B) Po podziale komórkowym jest odtwarzane dzięki organizatorom jąderkotwórczym znajdującym się w przewężeniach wtórnych części chromosomów

    C) W jego obrębie zachodzi synteza białek

    D) Odpowiedzi A i B są prawidłowe

    E) Wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe

  13. Strukturą przylegającą do centromeru chromosomu i łączącą się z mikrotubulą wrzeciona podziałowego jest:

    A) Satelita

    B) Kinetochor

    C) Przewężenie wtórne

    D) Centrosom

    E) Centriola

  14. Chromosomy politeniczne (olbrzymie):

    A) Występują np. w gruczołach ślinowych muszki owocowej

    B) Zawierają wiele kopii cząsteczek DNA

    C) Powstają dzięki endomitotycznej poliploidyzacji

    D) Odpowiedzi B i C są prawidłowe

    E) Wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe

  15. Plazmodia powstają w wyniku:

    A) Wielokrotnych mitoz bez cytokinezy

    B) Zlania się wielu komórek jednojądrowych

    C) Wielokrotnych endomitoz

    D) Rozpadu komórczaka

    E) Żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawidłowa

  16. Podziałem ekwacyjnym (wyrównawczym) nazywamy:

    A) Amitozę

    B) I podział mejotyczny

    C) II podział mejotyczny

    D) Mitozę

    E) Odpowiedzi B i C są prawidłowe

  17. Do wykonania kariotypu wymagane są komórki:

    A) W profazie mitozy

    B) W metafazie mitozy

    C) W anafazie mitozy

    D) W anafazie mejozy I

    E) W interfazie

  18. Komórki krańcowo zróżnicowane zazwyczaj znajdują się w:

    A) Fazie G1 interfazy

    B) Fazie G2 interfazy

    C) Fazie S interfazy

    D) Fazie G0 interfazy

    E) Fazie M cyklu komórkowego

  19. Desmosomy należy zaliczyć do:

    A) Połączeń międzykomórkowych zwierających

    B) Koneksonów

    C) Połączeń komunikacyjnych typu plazmodesmy

    D) Połączeń typu stref zamykających

    E) Żadne z wymienionych, ponieważ desmosomy nie są typem połączeń międzykomórkowych

  20. Korkowacenie ściany komórek roślinnych polega na:

    A) Inkrustacji ścian ligniną

    B) Adkrustacji ścian suberyną

    C) Inkrustacji ścian krzemionką lub węglanem wapnia

    D) Inkrustacji ścian tłuszczami

    E) Żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawidłowa